Opleidingstraject (voor collega’s)

Opleiding voor het verrichten van bovenooglidcorrecties in de eerste lijn

 

Naar aanleiding van de publicatie in “Handboek verrichtingen in de huisartsenpraktijk” (A.N. Goudswaard, C.J. in ’t Veld, W.L.M. Kramer) hoofdstuk 68 betreffende de bovenooglidcorrectie (H. van den Dool, P. Giesen) is er de vraag ontstaan wat een gedegen opleidingstraject zou moeten zijn om voor geinteresseerde huisartsen een mogelijkheid te bieden om deze ingreep uiteindelijk zelfstandig uit te kunnen voeren binnen de eerste lijn.

 

H. van den Dool heeft de ingreep geleerd in de hoedanigheid van arts-assistent werkzaam voor een plastisch chirurg. Dit ging onder het motto: “see one, do one”. Verantwoordelijk specialist deed de ingreep eerst een aantal keer zelfstandig terwijl de arts-assistent onsteriel meekeek. Vervolgens kon de arts-assistent steriel assisteren waarna hij steeds meer overnam, hetgeen resulteerde in beiden één oog opereren. Uiteindelijk deed de arts-assistent de ingreep zelfstandig met de specialist in de buurt en uiteindelijk op afroep beschikbaar.

 

Steriliteit

Qua steriliteit is een goede voorbereiding in de eerste lijn niet anders dan een (poliklinische) operatie kamer in de tweede lijn. De huisarts dient te beschikken over steriel instrumentarium en steriele disposabel operatiedoeken. Een goede verlichting en onderzoeksbank behoren hier ook toe.

 

Ervaring

Vergelijkbaar met een vasectomie/alle verrichtingen is een goede scholing en de daarop volgende ervaring essentieel. Ook het blijven doen van de ingreep is een vereiste. Minimaal 2 ingrepen per maand.

 

Opleidingstraject

Onderstaand treft u een mogelijk opleidingstraject aan ter ondersteuning van een gedegen scholing betreffende de bovenooglidcorrecties:

Onderstaande zaken dienen allen tweemaal uitgevoerd te worden:

 

  • intake gesprekken bijwonen (stellen van indicatie, gevaar ptosis, informed consent)
  • meekijken bij ingreep(uitleg volgorde voorbereidingen, aftekenen van de oogleden)
  • assisteren bij ingreep (klein deel incisie, los prepareren huidlap, intracutaan hechten)
  • begin incisie en hechten (steeds meer zelf doen)
  • ingreep elk 1 ooglid (één ooglid geheel zelfstandig)
  • ingreep zelfstandig met superviserend collega (supervisor kijkt onsteriel mee)
  • ingrepen zelfstandig met collega op afroep (supervisor is binnen 15 minuten aanwezig)